City Bells | zaterdag 7 oktober 2017 | Factorium Podiumkunsten

Naast het traditionele repertoire zoeken we ook uitdaging in het samenspel met andere instrumenten. Voor velen is de beiaard van de Heikese kerk in Tilburg een herkenbaar geluid in de stad. Gaat dat samen met een harmonieorkest? Zeker! De musicus Jan van Dijk, die vorig jaar overleed, heeft een aantal stukken voor orkest en beiaard gespeeld. Tijdens dit concert herdenken we zijn bijzondere oeuvre.

Tilburgse Beiaard

Ter afsluiting van het 50-jarig jubileum van de Tilburgse beiaard vindt op 7 oktober a.s. in het Factorium te Tilburg een bijzonder concert plaats. Tilburgse muzikanten maken een reis door de tijd op basis van drie opeenvolgende generaties Tilburgse muziekmakers, met muziek voor beiaard en harmonieorkest in het middelpunt. Om te beginnen muziek van de gebroeders Kessels, dan in het “midden” muziek van de componist Jan van Dijk en tenslotte muziek van een leerling van Jan van Dijk, de componist Henk Stoop.

Jan van Dijk

De vorig jaar overleden componist Jan van Dijk verdient hier speciale vermelding vanwege zijn grote verdienste voor de Tilburgse beiaardmuziek. Spectaculair zijn de 3 werken die hij schreef voor harmonieorkest en beiaard en die op 7 oktober ten gehore zullen worden gebracht. De Tilburgse beiaardier Carl Van Eyndhoven zal samen met Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg voor de uitvoering zorg dragen. De beiaardier speelt, anders dan normaal, op een mobiele beiaard.

De gebroeders Kessels

Muziek van de gebroeders Kessels zal zowel door Koninklijke Harmonie Orpheus o.l.v. Hardy Mertens als ook door het bekende Kessels Saxofoonkwartet tot klinken worden gebracht. Het bijzondere Tilburgse blaastrio F3 neemt behalve muziek van Jan van Dijk ook de nieuwe muziek voor beiaard en blaastrio van de componist Henk Stoop voor zijn rekening. Tenslotte is er een bijzondere solist te beluisteren: beiaardier Koen Van Assche, die zijn eigen Bronzen Piano zal bespelen.

Ontmoet de bronzen piano

Voor nadere kennismaking met de mobiele beiaard, ook wel Bronzen Piano genoemd, zal voor aanvang van het concert een MEET&GREET plaatsvinden met Koen Van Assche. Bovendien zal er, vanwege de relatieve onbekendheid van de muziek van Jan van Dijk, op initiatief van de Stichting Vrienden van de Tilburgse beiaard, op 8 oktober een lezing worden gehouden. Sprekers zijn: Jan den Ouden, auteur van Hernieuwde Ontmoetingen met Jan van Dijk, en Carl Van Eyndhoven, jarenlang uitvoerder van diens beiaardmuziek.

UITVOERENDEN
Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg o.l.v. Hardy Mertens
Carl Van Eyndhoven, beiaard
Het Kessels saxofoonkwartet
Tilburgs blaastrio F3
Solist: Koen Van Assche, beiaard

MEET & GREET MET DE BRONZEN PIANO
Zaterdag 7 oktober, 19:15 – 19:45, locatie Factorium Tilburg

LEZING
Zondag 8 oktober, 16:00, Schouwburg Theaters Tilburg

GASTBEIAARDIERS
Vrijdag 6 oktober, 17.00 uur, Rien Donkersloot
Zondag 8 oktober, 15.00 uur, Koen Van Assche

Kaartverkoop en entreeprijzen

Kaarten zijn vanaf een uur vóór aanvang van het concert verkrijgbaar bij de kassa van Factorium. U kunt ook uw kaarten reserveren via het mailadres tickets@khorpheus.nl. Uw kaarten liggen dan op uw naam gereed bij de kassa.

De entreeprijs bedraagt € 12,50. Voor personen onder de 18 jaar, boven de 65 jaar en studenten geldt een gereduceerd tarief van € 7,50.

Sponsors

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van onderstaande sponsors.

Bewaren

Bewaren

Bewaren