Hardy Mertens

Hardy Mertens

Onze dirigent

Hardy Mertens studeerde muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en voltooide zijn studies met een probleemanalyse over de Nederlandse harmonie, fanfare- en brassbandwereld. Naast deze studie volgde hij HAFA-directie bij Gerrit Fokkema en compositie bij Hans Kox, beide aan het Utrechts Conservatorium.

Reeds op jeugdige leeftijd had hij tal van werken op zijn naam staan, vooral voor harmonie- en fanfareorkest. Hij schreef veel in opdracht van verschillende instellingen, zoals de SONMO, het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en de LBM (Limburgse Bond van Muziekgezelschappen). Meerdere werken van zijn hand werden geselecteerd om als verplicht werk te functioneren tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Een veelzijdig musicus

Als dirigent was en is hij bezig bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten in binnen- en buitenland. Vanaf 1990 is hij regelmatig gastdirigent bij de Singapore Wind Symphony en vanaf 1995 bij het symfonisch blaasorkest Lao Silesu op Sardinië. Tevens is Hardy Mertens verbonden als dirigent aan de Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide. Met deze vereniging behaalde hij diverse klinkende resultaten op verschillende concoursen.

In 1985 werd deze veelzijdige musicus onderscheiden met de Zilveren Legpenning van de Federatie van Europese Muziek- en Folkloreverenigingen. Verder is hij docent voor HAFA-directie aan het Tilburgs Conservatorium. Zijn composities zijn meestal gebaseerd op Europese orkesttradities en zijn beïnvloed door de volksmuziek vanuit verschillende continenten.