Koninklijke Harmonie Orpheus

Concertconcours 2012 - Koninklijke Harmonie Orpheus

Al meer dan 150 jaar jong!

De Koninklijke Harmonie Orpheus werd opgericht op 15 september 1864 en kan terugkijken op een rijke en succesvolle historie. Bij haar 90-jarig bestaan kreeg de harmonie het predicaat “koninklijk” vanwege haar bijzondere diensten voor de stad Tilburg.

Muzikale successen

Sinds 1948 komt het orkest uit in de eerste divisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM). In 1951 werd Orpheus de eerste landskampioen van Nederland in deze hoogste afdeling en wist deze titel nogmaals te veroveren in 1995. Ook werden internationale successen behaald. Tijdens de UNESCO-concoursen in het Franse Vichy wist Orpheus zowel in 1952 als in 1959 alle onderdelen te winnen. Vanaf 1983 tot heden behaalde het orkest een onafgebroken reeks eerste prijzen met onderscheiding tijdens de concoursdeelnames.

Wereld Muziek Concours

In 1997 nam de harmonie deel aan de 13e editie van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en presteerde uitzonderlijk als debutant in de Concertfadeling. Met een score van 341,5 punten verwierf het orkest een eerste prijs met het predicaat “zeer goed” en plaatste zich daarmee op de vierde positie van de toenmalige wereldranglijst.
Op de KNFM-concoursen in 2003 en 2007 behaalde Orpheus eerste prijzen met onderscheiding. Beide keren werd de eerste plaats in de nationale top-3 van de vaandelafdeling veroverd en dat werd beloond met het Erediploma van de KNFM. In 2013 nam Orpheus wederom succesvol deel aan het concertconcours te IJsselstein. Met maar liefst 92,5 punten behaalde het orkest een 1e prijs met onderscheiding en eindigde daarmee in de landelijke top-3 van harmonieorkesten in de 1e divisie.

Hardy Mertens

De Koninklijke Harmonie Orpheus telt momenteel circa 60 leden. Sinds eind 2002 staat de harmonie onder leiding van Hardy Mertens, die als docent verbonden is aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hardy Mertens geniet tevens bekendheid als verdienstelijk componist van tientallen werken, die wereldwijd worden uitgevoerd.

Onze uitdagingen

Orpheus treedt regelmatig op met zowel gerenommeerde gastsolisten als met solisten uit de eigen gelederen en concerteert graag met musici uit andere disciplines. Zo organiseerde Orpheus in 2006 een uniek cross-overconcert met de metalformatie “After Forever” in een uitverkochte grote zaal van de Tilburgse poptempel 013. In 2008 verraste het orkest het publiek in de bomvolle concertzaal van Theaters Tilburg met een bruisende Spaans getinte synthese van muziek, dans, schilderkunst en Flamenco. In 2009 vierde Orpheus haar 145-jarig bestaan en trakteerde thuisstad Tilburg op het “Orpheus Festival”. Twee dagen lang gaven meer dan 20 Tilburgse verenigingen concerten in de Interpolistuin. In 2010 begeleidde Orpheus een optreden van de Limburgse troubadour Gé Reinders in 013.

Concertreizen

Orpheus brengt regelmatig muzikale bezoeken aan het buitenland. Zo werd in april 2007 een concertreis gemaakt naar het Italiaanse San Paolo d’Argon, nabij Bergamo. In 2009 ging de reis naar Dresden en in 2011 naar Mulhouse. In april 2012 viel het orkest de grote eer ten deel om het galaopeningsconcert te verzorgen van het prestigieuze internationale topconcours Flicorno d’Oro in het Italiaanse Riva del Garda. Eind 2014 werd de plaats Oberhundem in het Duitse Sauerland verrast op een muzikaal bezoek van Orpheus.

Jubileumrevue

Recent hoogtepunt in dit curriculum vitae is de viering van het 150-jarig jubileum van de vereniging. Die vond plaats op 26 oktober 2014 in Theaters Tilburg, waar door de enorm betrokken leden een uitbundige jubileumrevue op de planken werd gezet. Aan de hand van 10 thema’s werd 150 jaar Orpheus uitgebeeld door middel van muziek, theater en circus. Uiteraard hoopt Orpheus dat dit bijzondere jubileumconcert de opmaat vormt voor wederom tientallen jaren boordevol muzikale ontwikkeling en muzikale uitdagingen.