Concoursen

 KNMO

Ons orkest is aangesloten bij de KNMO, die per 1 januari 2014 is ontstaan uit een fusie van de KNFM en de VNM. Binnen deze landelijke federatie  is Orpheus vanaf 1950 gerechtigd om uit te komen in de vaandelafdeling, nu genoemd de 1e divisie. In deze hoogste divisie werden 36 vaandels behaald. Eens per vier jaar nemen we deel aan een concours. En zo een deelname zien we niet als noodzakelijk kwaad, maar juist als inspiratie. Op concours gaan zit ons in het bloed. We proberen onze muzikale grenzen te verleggen. We kunnen dan ook terugkijken op een rijk concoursverleden met vaak prachtige resultaten! Vele medailles, bekers en ander eremetaal zijn dan ook de stille getuigen hiervan.

logo.groot.KHO Bekijk HIER een overzicht van al onze concoursresultaten.

Zaandam 2003

In 2003 hebben we deelgenomen aan het Concertconcours van de KNFin Zaandam. Onze huidige dirigent Hardy Mertens was toen amper een jaar dirigent, maar presteerde het om met Orpheus een prachtig resultaat te behalen: een 1e  prijs met lof der jury én tevens landelijk het hoogste aantal punten in de 1e divisie van de KNFm. Daarmee won Orpheus het Erediploma van de KNFm.

Beluister ons inspeelwerk Antiphon van Anton Bruckner, en de compositie Cantico di Frater Sole van onze eigen dirigent Hardy Mertens.

Antiphon – Anton Bruckner
Cantico di Frater Sole – Hardy Mertens

Topconcoursen

Door de vele goede resultaten is Orpheus meerdere malen uitgenodigd om deel te nemen aan het Topconcours. Tijdens dit concours, dat veelal plaats vond in Musis Sacrum te Arnhem, streden in het betreffende jaar de hoogst geplaatste muziekverenigingen om de landstitel van de toenmalige KNF. Vanaf 1958 heeft Orpheus 8 maal deel genomen aan dit Topconcours. Helaas wist Orpheus niet te winnen, maar bereikte veelal een tweede plaats.De leden zagen Orpheus vaak als de “Joop Zoetemelk” op het Topconcours. In 1995 presteerde Orpheus o.l.v. dirigent Hennie Ramaekers dit concours te winnen, en mocht men zich kampioen van Nederland noemen.

Beluister onderstaand het inspeelwerk Babi Yar van Morton Gould en de winnende uitvoering van Three Fantastic Dances van Joaquin Turina, uitgevoerd op het Topconcours van 1995.

 Babi Yar – Morton Gould
Three Fantastic Dances – Joaquin Turina