Spreken is zilver,
blazen is goud!

Online wereldpremière Chinicuilito van Hardy Mertens!

In deze onzekere tijden waarin we allemaal geraakt zijn door de gevolgen van de wereldwijde pandemie van het Covid-19 virus wil Koninklijke Harmonie Orpheus u graag een beetje opvrolijken. De laatste maanden hebben we geen uiting meer kunnen geven aan datgene wat we graag doen, en waar we goed in zijn: muziek maken. Maar we zijn er toch in geslaagd om met een zogenaamde “samenspel video” een echte wereldpremière te brengen!

 

“Chinicuilito”

Met trots presenteert Koninklijke Harmonie Orpheus u de Wereldpremière van het werk Chinicuilito van componist Hardy Mertens. Het werk gaat over het wormpje Chinicuilito, die verblijft in een fles Mezcal, een Mexicaanse drank…

Hardy vertelt zelf het volgende over de achtergrond van Chinicuilito:

„Elk jaar schrijf ik voor de uitgeverij HAFABRA Music van mijn vriend Louis Martinus een “hünskeflünske”, oftewel een kort stukje voor flexibele instrumentatie, gebaseerd op een land, genre of stijl. Louis geeft steeds aan wat hij graag zou hebben, waarbij soms “drank in het spel is”.
Voor 2020 viel de keuze op Mexico, in gewone-mensen-taal Tequilaland. Probleempje: Tequila heeft geen wormpje, Mezcal wèl. En ik wilde persé een wormpje in de hoofdrol, What else? Als afsluiting van Chinicuilito is er een pubquiz die het wormpje dichter bij de mens moet brengen.“

 

Een ode aan onze dirigent

Met de opname van het werk Chinicuilito willen we tevens aandacht besteden aan het winnen van de BUMA Blaasmuziek Award 2020.Hardy Mertens is sinds 2002 als dirigent verbonden aan Koninklijke Harmonie Orpheus en krijgt de award omdat hij in zijn veertigjarige loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre van 150 werken heeft opgebouwd. Zijn werken worden door orkesten van over de hele wereld met veel plezier gespeeld.

 

Wat beleeft Chinicuilito?

We maken muzikaal kennis met het wormpje Chinicuilito. Chinicuilito ontsnapt uit de Mezcal fles. Whippersnapper belandt in een poppenhuis. Maar Curmudgeon (een Zouzy) ruilt met Whippersnapper van plaats in dat poppenhuis. Beqje geeft een feestje en nodigt álle Zouzy’s uit. Op één Zouzy na komen ze allemaal (want Curmudgeon zit nog steeds in dat poppenhuis). Máteque wil alle Zouzy’s verrassen in het Zouzy hoofdkwartier, maar treft daar niemand aan, omdat alle Zouzy’s op het feestje van Beqje zijn. Máteque wordt teut omdat zij gekust wordt door de ontsnapte Chinicuilito.

Kortom een heel verhaal. Bent u benieuwd hoe dit klinkt en hoe de video het verhaal en de pubquiz vertelt? Lees dan snel verder!

 

Deelname Nationale Online Solistenwedstrijd

Koninklijke Harmonie Orpheus neemt met deze video ook deel aan de Nationale Online Solistenwedstrijd van de KNMO, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Inmiddels nemen er meer dan 280 verenigingen en solisten deel aan deze wedstrijd.
U kunt nu ook stemmen op de inzending van Orpheus door te klikken op deze link. U ontvangt dan een mailbericht waarmee u uw stem kunt bevestigen. Dus stem op onze vereniging en breng ons naar de top!

 

Tot slot

Alle leden van Koninklijke Harmonie Orpheus willen u van harte bedanken voor het warme hart dat u ons toedraagt. We hopen dat u allen in goede gezondheid blijft verkeren en dat we u in deze tijd met de online versie van Chinicuilito een beetje vrolijkheid en gezelligheid hebben kunnen brengen!