Spreken is zilver,
blazen is goud!

HARDY MERTENS

onze dirigent

WE ZIJN TROTS

op onze dirigent. Sinds 2002 dirigeert Hardy ons orkest. En dat blijft niet alleen bij dirigeren, want hij staat ook midden tussen onze leden. De repetities zijn onder zin leiding strak en to the point. Je weet als muzikant waar je aan toe bent. En tijdens een concert komt er een sausje over en stijgen we in onze muzikale beleving. Een genot om Hardy als dirigent mee te maken!

dirigent en componist

Hardy Mertens studeerde muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en voltooide zijn studies met een probleemanalyse over de Nederlandse harmonie, fanfare- en brassbandwereld. Naast deze studie volgde hij HAFA-directie bij Gerrit Fokkema en compositie bij Hans Kox, beide aan het Utrechts Conservatorium. Reeds op jeugdige leeftijd had hij tal van werken op zijn naam staan, vooral voor harmonie- en fanfareorkest. Hij schreef veel in opdracht van verschillende instellingen, zoals de SONMO, het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en de LBM (Limburgse Bond van Muziekgezelschappen). Meerdere werken van zijn hand werden geselecteerd om als verplicht werk te functioneren tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Buma-award Nederlandse blaasmuziek 2020

De ‘Edisons van de blaasmuziek’ worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. Hardy Mertens ontving de award omdat hij in zijn veertigjarige loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre heeft opgebouwd dat door orkesten over de hele wereld met plezier wordt gespeeld. Zijn doorbraak als componist beleefde hij in 1989 toen zijn werk Zodiac, Limit for the Lion tijdens het Wereld Muziek Concours in de internationaal sterk bezette tweede divisie verplicht werk was.

Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw

Het was het jaar van corona, maar ook het jaar van Hardy. Op 24 oktober 2021 ontving Hardy tijdens het Festival Vocallis uit handen van burgemeester Petra Dassen van Kerkrade een hoge koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een prachtige bekroning op zijn werk en een verdiende hulde voor alles wat hij bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de blaasmuziek.

QUOTES OVER HARDY

“Hardy Mertens is een muzikale alleskunner. Ik denk dat de blaasmuziekwereld héél erg veel dank verschuldigd is aan al datgene wat hij voor ons gedaan heeft.

Pierre Kuijpers

internationaal jurylid en dirigent

“Als je Hardy zou vergelijken met eten dan is dat een heel klein lekker restaurantje zonder teveel compromissen en poespas. Dus geen broodje frikandel of iets dergelijks”.

Louis Martinus

uitgever HAFABRA Music

“Hij is een groot schrijver met zijn prachtige manier van componeren. Hij blijft heel dicht bij én trouw aan zichzelf. Een authentieke manier, en dat siert Hardy enorm”.

Jan Cober

internationaal dirigent en docent

WEBSITE HARDY

HARDY, THE MOVIE