Spreken is zilver,
blazen is goud!

Hardy Mertens

onze dirgent...

We zijn trots…

op onze dirigent. Sinds 2002 dirigeert Hardy ons orkest. En dat blijft niet alleen bij dirigeren, want hij staat ook midden tussen onze leden. De repetities zijn onder zin leiding strak en to the point. Je weet als muzikant waar je aan toe bent. En tijdens een concert komt er een sausje over en stijgen we in onze muzikale beleving. Een genot om Hardy als dirigent te hebben!

Wie hij is…

Hardy Mertens studeerde muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en voltooide zijn studies met een probleemanalyse over de Nederlandse harmonie, fanfare- en brassbandwereld. Naast deze studie volgde hij HAFA-directie bij Gerrit Fokkema en compositie bij Hans Kox, beide aan het Utrechts Conservatorium. Reeds op jeugdige leeftijd had hij tal van werken op zijn naam staan, vooral voor harmonie- en fanfareorkest. Hij schreef veel in opdracht van verschillende instellingen, zoals de SONMO, het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en de LBM (Limburgse Bond van Muziekgezelschappen). Meerdere werken van zijn hand werden geselecteerd om als verplicht werk te functioneren tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Bezoek de website van Hardy!

en ontdek wat hij doet…

Een veelzijdig musicus…

Als dirigent was en is hij bezig bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten in binnen- en buitenland. Vanaf 1990 is hij regelmatig gastdirigent bij de Singapore Wind Symphony en vanaf 1995 bij het symfonisch blaasorkest Lao Silesu op Sardinië. In 1985 werd deze veelzijdige musicus onderscheiden met de Zilveren Legpenning van de Federatie van Europese Muziek- en Folkloreverenigingen.

Verder is hij docent voor HAFA-directie aan het Tilburgs Conservatorium. Zijn composities zijn meestal gebaseerd op Europese orkesttradities en zijn beïnvloed door de volksmuziek vanuit verschillende continenten.Meer dan 150 composities van zijn hand worden wereldwijd uitgevoerd. Vooral symfonische blaasmuziek vormt het belangrijkste repertoire.
In 2018 maakte Maurice Nijsten in samenwerking met L1 een mooie documentaire met de titel “grenzeloos over het leven en werk van Hardy. Bekijk HIER de documentaire.