Spreken is zilver,
blazen is goud!

Huldiging jubilarissen – 145 jaar Orpheus!

Woensdagavond 14 juli was het eindelijk zo ver; voor het eerst in heel lange tijd weer een repetitie met het gehele korps. Geen aparte hout- en kopersectie, maar alles bij elkaar. Het was meteen de laatste repetitie voor de vakantie. Nog één keer proeven van hoe het was, en daarna vakantie vieren!

Zoals altijd was de laatste repetitie voor de vakantie een halve repetitie zodat de ‘tweede helft’ gebruikt kon worden om samen het glas te heffen, terug te kijken op het afgelopen jaar en de jubilarissen te huldigen. Nou ja, altijd… in 2020 konden we onze jaarafsluiting niet vieren vanwege inmiddels welbekende oorzaak. Daarom hadden we dit jaar dubbel zo veel jubilarissen, samen goed voor 145 jaar Orpheus!

Jubilarissen 2020

Onze tenorsaxofoniste Mona Scholten is 25 jaar lid van onze vereniging. Mona herinnert zich vooral een concoursdeelname in Zaandam, waarbij de uitvoering van de “Háry János Suite” van Zoltán Kodály veel indruk op haar heeft gemaakt!

Onze eigen (inmiddels weer) trompettist Ton Jansen was in 2020 al 35 jaar lid. Ton heeft via euphonium de weg naar de trompet weer gevonden, en dat bevalt hem prima! Ton is altijd goedlachs, maar als het niet goed genoeg gaat, kan hij ook vreselijk vloeken…

Ook basklarinettiste Ingrid Coolen werd in het zonnetje gezet. Haar 40-jarige lidmaatschap mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan! Zij heeft in haar muzikale loopbaan bij Orpheus maar liefst 14 concoursen meegemaakt. Naast de muzikale inzet heeft Ingrid een enorme bijdrage geleverd aan het digitaal verspreiden van de muziek en bijhouden van inventarisaties.

Jubilarissen 2021

Als eerste werd trompettist Ruud Baelemans gehuldigd voor zijn 20-jarige lidmaatschap. ‘Buurman’ en voorzitter Remi Leunissen herinnert zich mooie trompetsolo’s, samen tweestemmig bugel spelen en samen ‘uit de (repetitie-)kast kruipen’. Daarnaast hoorden we een smakelijk verhaal over een ‘oppermonnik’ die (dankzij of ondanks?) een hoog drinktempo de rest van het korps tot rust wist te krijgen in een klooster, de overnachtingsplaats tijdens een van de concertreizen. Eén van de andere talenten die Ruud wist te ontplooien tijdens onze concertreis naar San Paolo d’Argon in 1996.

Daarna werd klarinettist Theo Gerris in het zonnetje gezet vanwege zijn 25-jarige lidmaatschap. Naast zijn inzet als muzikant, solist en concertmeester, levert Theo ook een bijdrage aan de artistieke commissie en het bestuur. Een relativerende kijk, gezonde dosis humor en heerlijke hapjes verhogen de vergadervreugde nog meer.

Wij wensen alle jubilarissen van harte proficiat en natuurlijk nog vele muzikale minuten toe!

 

 

Afscheid nemen bestaat niet…

De avond was echter nog niet ten einde. Erelid Rien Coolen en jubilaris Ingrid, tevens de echtegenote van Rien hebben vanwege gezondheidsredenen helaas te kennen gegeven te stoppen met musiceren. Dat is een bericht waarvan we gehoopt hadden dit nooit te ontvangen, maar iedereen weet dat er ooit een moment komt waarop je besluit te moeten stoppen. Om met de woorden van Rien zelf te spreken: “ge kunt mâr beter uit eigen beweging stoppen als t nie mir gao, dan dat ze tegen óe beginne te mááwe: zôdde onderháánd nie is denken aon vertrekke!”.
Samen zijn Rien en Ingrid maar liefst 109 jaar lid van Orpheus! Niet alleen als muzikanten hebben zij veel bijgedragen, maar ook heel veel andere taken die zij met grote inzet op zich namen hebben ervoor gezorgd dat Orpheus verder groeide en bloeide.

Dit afscheid werd aangegrepen om Ingrid te benoemen tot erelid van Koninklijke Harmonie Orpheus. Deze benoeming werd bezegeld met een groot applaus!
Rien en Ingrid, we hopen jullie nog vaak te mogen begroeten op één van onze concerten, want afscheid nemen bestaat bij jullie niet!

 

Wij wensen iedereen een fijne zomer, en tot horens!

 

De jubilarissen (v.l.n.r): Theo Gerris – klarinet (25 jaar – zilveren speld), Ingrid Coolen – basklarinet, (40 jaar – erelid), Ruud Baelemans – trompet, (20 jaar), Ton Jansen – trompet (35 jaar), Mona Scholten – tenorsaxofoon (25 jaar, zilveren speld) en Rien Coolen – basklarinet (erelid).