Spreken is zilver,
blazen is goud!

Prachtig jubileumconcert!

Wat mogen we trots zijn…

Koninklijke Harmonie Orpheus viert al het hele jaar feest! 2014 staat in het teken van het 150 jarig jubileum van de vereniging. Op 26 oktober vierden zij dit groots met een jubileumrevue in de schouwburg van Theaters Tilburg.  Zoals een ware revue betaamt is het publiek meegenomen op reis door 150 jaar Tilburg, met Koninklijke Harmonie Orpheus in de hoofdrol. Oude en recente beelden van de stad en het harmonieorkest zijn vertoond en vormden samen met de muziek een verhalende middag. Hierbij werd bovendien gebruik gemaakt van dans, theater en natuurlijk live muziek! Aan de hand van 10 thema’s zijn verschillende onderwerpen, welke kenmerkend zijn voor Orpheus en de stad Tilburg, aan bod gekomen.

Logischerwijs begon de middagvoorstelling met het thema ‘de oprichting’. Enkele muzikanten begonnen zetten aarzelend een mars in, zoals 150 jaar geleden wekelijks rond de biljarttafel de marsen gerepeteerd werden. Het doek ging open, alle orkestleden vielen bij en het feest was geopend!

Eén van de volgende thema’s was ‘Tilburg textielstad’, waarbij beelden van een oude werkende fabriek vertoond werden en het orkest de geluiden van een ware machine imiteerde. In het programma kon het volgende voorval niet ontbreken. Jaren geleden had Orpheus het plan opgevat te gaan dauwtrappen… na een flinke borrel. Met alle gevolgen van dien; de bassist ging met instrument en al te water! Dit spektakel is recentelijk verfilmd, wat op zichzelf al een hilarische middag opleverde, en tijdens de revue afgespeeld.

Een andere spraakmakende anekdote heeft de maken met de Sinterklaasintocht in Tilburg, heel wat jaren geleden. Twee orkesten marcheerden door de stad en troffen elkaar, inclusief twee sinten, bij het spoor. Dit verhaal is omgezet in prachtig beeldende muziek door Matthias van Nispen tot Pannerden en eveneens uitgevoerd als onderdeel van de jubileumrevue. Oud dirigent Rinus van Hamond heeft een mars ingestudeerd met het huidige Orpheus en uitgevoerd.

Het moge duidelijk zijn dat het een gevarieerde middag was en een groot succes! Orkestleden straalden enthousiasme en eenheid uit en het publiek was continu geboeid door de veelheid aan indrukken die ze opdeden. Een vernieuwende manier van concerteren, een voorstelling en concert in één. 

Lovende woorden van onze wethouder.

Na dit concert vol spektakel en gezonde spanning hebben muzikanten dorst, vooral die van Orpheus! Het applaus klonk nog lang na en in de foyer wachtten ruim 500 enthousiaste genodigden, vrienden, familie en bekenden de orkestleden op. De mevrouw met de bitterballen was zoals gewoonlijk erg populair en met een biertje en een bitterbal in de hand werd er druk nagepraat over het concert.

Bij een receptie horen toespraken en onze Wethouder Cultuur van de gemeente Tilburg, Marcelle Hendrickx  trapte af. Zij heeft het concert met veel plezier bijgewoond en Orpheus heeft zoals zij het zelf verwoordde: “een warm plekje in het hart veroverd”. Zij vond dit concert een prachtig voorbeeld van Citymarketing in optima forma!

Aan de wethouder de eer om vanwege het 150 jarig bestaan en de bijzondere betekenis van dit orkest voor de stad Tilburg de Tilburg Trofee te overhandigen aan de voorzitter Remi Leunissen. De daadwerkelijke trofee is nog in de maak, Orpheus is reuze nieuwsgierig!

Huldiging van onze jubilarissen

Daarna was het woord aan Joop van de Meulenreek, voorzitter van de KNMO Noord-Brabant. Hij huldigde een tweetal jubilarissen van Orpheus, namelijk onze trombonist Joost de Cock (53 jaar lid) en Rien Coolen (61 jaar lid). Het is goed om stil te staan bij alles wat ze betekend hebben voor Orpheus.
Aansluitend nam Rien Coolen het woord om zijn geheime missie van de afgelopen paar jaar uit de doeken te doen. Rien heeft samen met zijn zoon Patrick alle beschikbare informatie over de 150 jaar rijke historie van Orpheus beschreven en gebundeld in een prachtig boek. Serieuze verhalen, grappige gebeurtenissen, concoursresultaten, prachtige foto’s en ga zo maar door. Alle leden zijn inmiddels in bezit van dit boek, zodat we alle lief en leed nooit meer hoeven te vergeten!

Ook Jac van Ham, Pieter Bogaers en Ton Verstraten waren alle drie aanwezig en hadden een verrassing in petto, de avond kon niet op! De heren van stichting Orpheus hebben mogelijk gemaakt dat het originele vaandel van Koninklijke Harmonie Orpheus in volledige glorie hersteld is. Millimeter voor millimeter, met naald en draad is het vaandel op een zolderkamertje in Antwerpen gerestaureerd. Met een verbluffend resultaat tot gevolg!

Voor de meeste mensen stond de maandagochtend alweer snel voor de deur en de foyer druppelde langzaam leeg. De leden van Orpheus hadden echter heel wat te vieren en een delegatie verplaatste zich naar het café. Daar was het (uiteraard) tot in de kleine uurtjes gezellig…
Orpheus kijkt met trots terug op het jubileumjaar met de meer dan geslaagde revue in de hoofdrol. Heeft u het onverhoopt gemist? Bekijk dan snel onze agenda voor aankomende concerten. Tot ziens!