Spreken is zilver,
blazen is goud!

Unesco Concours te Vichy (F).

De behaalde resultaten op de nationale concoursen in de jaren vijftig bracht Orpheus er eveneens toe om ook op internationale concoursen haar kunnen te laten beoordelen. In 1952 nam Orpheus als afvaardiging van Nederland deel aan het internationale UNESCO-concours te Vichy in Frankrijk. De toemalige leden hebben een waar huzarenstuk verricht. En daar waren destijds voldoende financiële middelen voor. Heel de stad Tilburg werd gemobiliseerd om een duit in het zakje te doen.

Lees HIER het krantenartikel met de oproep aan de Tilburgse bevolking.

Het eerste vaandel.

In 1950 nam Orpheus deel aan het eerste officiële concours van de KNF in Apeldoorn. In de hoogste afdeling won Orpheus het eerste vaandel van de KNF. Toen de muzikanten in Tilburg arriveerden moest deze overwinning uiteraard goed gevierd worden. Het warme en enthousiaste onthaal door de Tilburgse bevolking is in onderstaand krantenartikel te lezen.

Lees HIER het krantenartikel dat de sfeer beschrijft van het onthaal in Tilburg.

 

Grandioos succes!

Onder leiding van de getalenteerde dirigent A.A.M. Molenschot wist Orpheus in alle categorieën van dit concours te winnen. Molenschot wist tevens beslag te leggen op de dirigentenprijs. Tilburg werd goed op de kaart gezet!

In 1959 reisde het gezelschap wederom af naar Vichy als vertegenwoordiger van Nederland. Gekleed in zwart kostuum met witte anjer, dit ter gelegenheid van de verjaardag van Prins Bernhard, werden wederom alle onderdelen van het concours gewonnen.

Met deze succesvolle concoursdeelnames werd een basis gelegd die tot op de dag van vandaag als één van de speerpunten van onze harmonie geldt: het hoge muzikale niveau. En dat proberen we uiteraard te combineren met de nodige gezelligheid, want goede prestaties zijn altijd een reden om met elkaar het glas te heffen!