Spreken is zilver,
blazen is goud!

Wij gedenken…

WIJ GEDENKEN...

Rinus van Hamond

Op dinsdag 27 juni 2023 bereikte ons het droevige bericht dat onze oud dirigent Rinus van Hamond is overleden. Hij overleed op zondag 25 juni op 84 jarige leeftijd.

Rinus was van 1975 tot en met 1992 dirigent van de Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg.

Naast een zeer getalenteerde en virtuoze klarinettist was hij ook een vakkundige en muzikale dirigent. Hij zorgde ervoor dat het muzikale peil steeg en gaf vanaf zijn aanstelling aan menig muzikant van Orpheus klarinetles.

Onder zijn leiding gaven wij vele en mooie concerten en haalden fantastische concoursresultaten.

Memorabel hierbij is de deelname aan het Concertconcours in 1991 in Beek en Donk. Tijdens het inspelen was Orpheus met geen mogelijkheid stemmend te krijgen. Rinus sprak het orkest toe en zei: “ge zullut van oewen inzet motte hebbe, want blaoze kunde gin van alle”. Eenmaal op het podium vielen alle zenuwen weg. Het leek welhaast een wonder want Orpheus behaalde onder zijn leiding maar liefst 95,6 punten in de 1e divisie: een ongekend hoog resultaat!

We beleefden veel plezier met hem. Zowel tijdens concertreizen naar Cochem als andere Duitse plaatsen maar ook tijdens de jaarlijkse st. Ceciliafeesten.

Rinus beschikte ook over de nodige dosis humor en stond midden tussen onze muzikanten.

Toen Orpheus in 2014 haar 150 jarig bestaan vierde dirigeerde hij nog éénmaal zijn zo geliefde “Huldigingsmars” van Edvard Grieg.

Wij wensen zijn gezin, familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte toe bij dit verlies. De muziekwereld verloor een geweldige klarinettist en een hele fijne dirigent.

Bedankt Rinus, voor alles wat je voor Orpheus betekende!