Sinds 1951 vindt het Wereld Muziek Concours plaats in Kerkrade, de “klankstad” van Nederland. Om de vier jaar staat Kerkrade in het teken van de internationale muziek in vele diverse soorten. Zo zijn er de concertwedstrijden voor brassbands, harmonie- en fanfareorkesten, waarbij vele orkesten uit de gehele wereld strijden om de hoogste eer. Daarnaast vinden er ook mars- en showwedstrijden plaats, en programmeert het WMC op verschillende locaties in de stad hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland die een muzikale dwarsdoorsnede geven van hetgeen de blaasmuziek te bieden heeft.

Vierde plaats in de wereldtop

In 1997 nam de Koninklijke Harmonie Orpheus de uitdaging aan om deel te nemen in de Concertafdeling, de hoogste afdeling voor orkesten, van het prestigieuze Wereld Muziek Concours. En niet zonder succes! Onder leiding van dirgent Hennie Ramaekers behaalde Orpheus 341,5 punten in de Concertafdeling en daarmee, ondanks de zware concurrentie, uiteindelijk een vierde plaats. Een ongekend hoog resultaat als debutant binnen deze hoogste afdeling.

 

De dagprijs van het WMC, geschonken door het Limburgs Dagblad

Het ruim 80 leden tellende orkest bracht onder leiding van chef-dirigent Hennie Ramaekers een gedurfd programma dat bestond uit de volgende muziekwerken:

  • Danses Bulgares opus 103 – Jean Absil, met medewerking van Linda Maas, ballet;
  • Diptic Symfonic – Francisco Zacarés Fort (verplichte werk Concertafdeling sectie harmonie);
  • Introduction et Rondo Cappiccioso voor viool en orkest – Camille Saint Saëns / arrangement Jos van de Braak, met medewerking van Wouter Vossen, viool;
  • Vetrate di Chiesa – Ottorino Respighi / arrangement Jos van de Braak.

De opname van deze uitvoeringen zijn te beluisteren via de Soundcloud pagina.

Met dit puntenaantal behaalde Orpheus het hoogst aantal punten van die dag, wat werd gehonoreerd met een prachtig beeld van een pauk, geschonken door het Limburgs Dagblad.