Ons orkest is aangesloten bij de KNMO, die per 1 januari 2014 is ontstaan uit een fusie van de KNF(m) en de VNM. Binnen deze landelijke federatie is Orpheus vanaf 1950 gerechtigd om uit te komen in de vaandelafdeling, nu genoemd de 1e divisie.

Het allereerste “landelijke” concours werd door de KNF georganiseerd in 1950 in Apeldoorn. Op dat concours wist Orpheus in de hoogste afdeling het hoogst aantal punten te behalen en werd het felbegeerde eerste vaandel van de toenmalige KNF meegenomen naar Tilburg. In deze hoogste divisie werden de afgelopen decennia maar liefst 38 vaandels behaald. Ook bekers en ander eremetaal zijn stille getuigen van vele successen in binnen- en buitenland.

 

Koninklijke Harmonie Orpheus tijdens het Topconcours van de KNF - 1991

DE JOOP ZOETEMELK VAN DE KNF

Vanaf 1958 heeft Orpheus 8 maal deel genomen aan dit Topconcours. Helaas wist Orpheus niet te winnen, maar bereikte veelal een tweede plaats. De leden zagen Orpheus vaak als de “Joop Zoetemelk” op het Topconcours. In 1995 presteerde Orpheus o.l.v. dirigent Hennie Ramaekers dit concours te winnen, en mocht men zich kampioen van Nederland noemen.