Zondagmiddag 2 juni hebben we weer mogen spelen in Cultureel Centrum de Stoelendans in Oirschot.
Hier hebben we een half jaar geleden ook een concert gegeven en de zaal was zo goed in de smaak gevallen dat we graag terugkwamen. Dit keer verzorgden we het gehele concert zelf. Het was een bijzonder concert: informeler en informatiever dan onze meeste concerten. Het concert stond namelijk in teken van onze weg richting het concours van 9 november a.s. Tussen de stukken door werd er verteld hoe een concourstraject werkt, waarop beoordeeld wordt door een jury, en hoe wij ons daarop voorbereiden. Hierdoor namen we het publiek volledig mee in onze wereld op dit moment.

Het concert werd afgetrapt met de prachtige klanken van Voyage van Satoshi Yogisawa.
Vervolgens namen we een moment om onze sponsoren te bedanken. Een concourstraject brengt heel wat kosten met zich mee. Wij zijn onze sponsoren dan ook heel erg dankbaar.

Vervolgens speelden we Habibi van Alfredo Anduix Rodríguez. Dit stuk zullen we als inspeelwerk spelen op het concours. Het stuk is gebaseerd op feesten die jaarlijks gevierd werden om de Reconquista te vieren. In eerste instantie werden enkele maten van het slagwerk uitgelicht. Hierin hoor je al de klanken terug van hoe het vroeger in de straten geklonken moet hebben.

Onze voorzitter Remi vertelde over de geschiedenis van Orpheus en de eerste ‘illegale’ deelname aan een concours. De concoursuitleg werd toegelicht middels enkele fragmenten uit onze stukken.

Hierna brachten we 2 delen van Vijf Kleine Parades van Koos van de Griend. Dit stuk zullen we ook gaan spelen op het concours. Dit stuk komt uit 1947 en is hiermee een van de oudste stukken die voor een concours beschikbaar zijn en bovendien nog volledig met de hand geschreven. De Vijf Kleine Parades zijn geschreven in opdracht van de koninklijke militaire kapel.

Hoogtepunt van het concert was de wereldpremière van Twin Flames. Dit stuk is geschreven door onze eigen dirigent Hardy Mertens. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige gedicht geschreven door Sanna Severins.
Wat het extra bijzonder en indrukwekkend maakte, was dat Sanna in persoon aanwezig was en zelf het gedicht voordroeg. Sanna nam ons mee in het traject van het schrijven van het gedicht, Hardy in het schrijven van het. stuk. En om de ontmoeting van de kunsten compleet te maken is er ook nog een schilderij bij gemaakt door Leo Smit. U ziet het hiernaast.

Na een gezellige pauze brachten we een Japans programma. Dit deel van ons concert bestond uit Intermezzo van Hiroshi Hoshina en Shin Wa van Hiroshi Oghuri. Intermezzo heeft het karakter van het Frans impressionisme, maar heeft een Japanse ’touch’. Shin Wa, een ‘mythe voor blaasorkest’, verbeeldt een legende genaamd Ama-no-Iwato, waarin de Japanse stormgod zijn zus Amaterasu uit een spelonk moet lokken om zo het licht dat zij met zich meedroeg weer terug te brengen in het land. Dit overweldigende stuk is één de werken die op het concours in november zal worden gejureerd.

Na het concert was er een gezellig samenzijn in het foyer van De Stoelendans, waarin het publiek nog met de scheppers van muziek, gedicht en schilderij van Twin Flames konden praten.

Dit bericht is gepubliceerd op 13 juli 2024

Deel dit bericht via:

De verbeelding van Twin Flames door Leo Smit

Meer nieuws

Rabo ClubSupport 2024

Rabo ClubSupport 2024

Tussen 2 en 24 september 2024 is de stemronde geopend voor de jaarlijkse actie Rabo ClubSupport. Als coöperatieve bank geeft de Rabobank ieder jaar een deel van haar resultaat terug aan verenigingen. Hoe meer stemmen Orpheus weet binnen te slepen, des te meer...

Lees meer
De Zomeravondconcerten, we hielden het maar net droog

De Zomeravondconcerten, we hielden het maar net droog

Op woensdag 3 juli en donderdag 4 juli gaven wij ons jaarlijkse zomeravondconcert in de buitenlucht. Op woensdag waren wij te gast bij Giardino d’Italia, waar we na een flinke regenbui eindelijk ons programma konden spelen. Op donderdag speelden we in het prachtige...

Lees meer
De jubilarissen van 2024

De jubilarissen van 2024

De jubilarissen van dit jaar mogen we met recht wel rekenen tot de 'meubelstukken' van de Koninklijke Harmonie Orpheus. Joep Nijkamp en Berry Jansen zijn samen goed voor 75 jaar lidmaatschap. Daar hebben we op een van de laatste repetities van het seizoen natuurlijk...

Lees meer