Op 15 september 1864 werd de “Harmonie Orpheus” opgericht. De instrumenten waren afkomstig van de “Tilburgsche Schutterij”, en moesten, voordat ze gebruikt konden worden, hersteld worden. De repetities en uitvoeringen vonden plaats in het café van de heer Frans Daniels op ’t Goirke. Het was behelpen, want er waren geen lessenaars. De muzikanten schaarden zich rond het biljart. Daarop werden toen de muziekstukken tegen bijvoorbeeld een hoed gezet. Amper drie maanden na de eerste repetitie gaf “eener Harmonie Orpheus” haar eerste concert.

Fr. Franken van Brunschot was oprichter en eerste dirigent van Orpheus. Hij slaagde erin om de muzikanten in korte tijd zover te brengen, dat ze de mars “Souvenir de Maastricht” konden uitvoeren.In 1889, toen Orpheus haar 25-jarig bestaan vierde, leidde Van Brunschot als eredirigent een gedeelte van het feestconcert, door nog eenmaal “Souvenir de Maastricht” te dirigeren.

STAFMUZIEK DER SCHUTTERIJ

Vanaf 1892 fungeerde de “Harmonie Orpheus”als het “Tilburgs Stedelijk Muziekkorps”van de dienstdoende schutterij. Orpheus trad jarenlang op de voorgrond bij nationale feesten en verjaardagen van het Koninklijk Huis. Dat was onder meer het geval op 25 augustus 1894. Koningin Emma en prinses Wilhelmina stopten toen even op het stationsperron, om na een toespraak van de burgemeester verder te reizen. Uiteraard bracht Orpheus bij deze gelegenheid het Wilhelmus en gehore. In mei 1895 brachten Koningin Moeder Emma en Koningin Wilhelmina een officieel bezoek aan Tilburg. Orpheus verwelkomde hen op het station en begeleidde hen naar het feestterrein op de Veldhoven. Bij deze gelegenheid werd één van de eerste foto’s  gemaakt van Orpheus.

In 1901 werd door de regering besloten dat de schutterijen geen deel meer zouden uitmaken van het militaire apparaat. Harmonie Orpheus werd daarmee een zelfstandige muziekvereniging. Al gauw kende de Tilburgse bevolking het orkest in typisch dialect onder de naam “Orfeejus”.

De eerste foto van 1896
Harmonie Orpheus in 1899