Op zaterdagavond 23 maart vond er in de theaterzaal van Factorium een een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee Tilburgse muziekverenigingen: Tilburgs Mannenkoor La Renaissance en Koninklijke Harmonie Orpheus. Het Tilburgs Mannenkoor La Renaissance werd opgericht in 1911. Vanaf het begin heeft het koor een belangrijke plaats ingenomen in het muziekleven van Tilburg en daarbuiten. Het repertoire was en is voor een groot deel geïnspireerd door de klassieke muziek met de nadruk op het bekende operarepertoire. Daarnaast is er plaats voor andere klassieke werken, musical, volksmuziek, religieuze en eigentijdse muziek. Het koor treedt voornamelijk op in Tilburg en omgeving maar onlangs maakte La Renaissance een concertreis naar de Moezel. Het koor staat onder muzikale leiding van dirigent Carl van Kuijck en werd begeleid door de pianist Ben Martin Weijand.

Voor de pauze was het podium aan het koor, zij brachten een gevarieerd programma van klassieke muziek, operarepertoire  tot ook eigentijdse muziek. De start bracht al een grote verrassing: een eigen clublied waarmee ze zichzelf voorstelden. Het enthousiasme spatte er al meteen van af. Dit enthousiasme hielden ze het hele programma uitstekend vol. Ze zongen Variaties op Schuberts Die Forelle en werken van Verdi, Lovland, Keel, Ravenal, Beethoven, Dostal, Rogers & Hammerstein en Vangelis. Mooi om te zien en horen hoe plezier en kwaliteit kunnen samengaan.

Na de pauze speelden wij, natuurlijk onder leiding van onze eigen Hardy Mertens. We startten met een reis naar het land van de rijzende zon: Japan! Ons jaar staat in het teken van ons concours in november. We zullen daar onder andere een stuk spelen van de componist Hiroshi Oghuri: Shin-Wa, een ‘mythe voor blaasorkest’. Tijdens ons concert voerden we dit stuk voor de eerste keer uit. Dit was voor zowel het orkest als Hardy erg spannend, en er ging dan ook een zucht van verlichting door de zaal toen we het einde van het stuk zonder al te ernstig kleerscheuren hadden bereikt.

Geheel in stijl speelden we nog twee werken van Japanse componisten: Intermezzo van Horoshi Hoshina en Voyage van Satoshi Yagisawa.
We sloten het concert af met de Three Dance Episodes van Leonard Bernstein.

Na het concert was er nog een gezellig samenzijn aan de bar. De verschillende Tilburgse tonen van Mannenkoor en Harmonie bleken uitstekend samen te klinken. Een recept dat prima nog eens op herhaling kan.

Dit bericht is gepubliceerd op 16 april 2024
Dirigent en pianist van Tilburgs Mannenkoor La Renaissance tijdens een repetitie

Meer nieuws

Geslaagd Nieuwjaarsconcert 2024

Geslaagd Nieuwjaarsconcert 2024

Op zondagmiddag 14 januari gaven we onder leiding van onze dirigent Hardy Mertens een Nieuwjaarsconcert op onze eigen vertrouwde (repetitie)locatie, wijkcentrum de Baselaer. Voor de pauze gaven wij een muzikaal programma met als thema 'de lucht in'. Dit was...

Lees meer
We hebben een nieuwe website!

We hebben een nieuwe website!

Trouwe bezoekers aan de website hebben het vast al gezien: we hebben een nieuwe website! Met vereende krachten, maar toch vooral wel met die van onze voorzitter Remi Leunissen, is er het afgelopen half jaar hard gewerkt aan een nieuwe website. Financiële ondersteuning...

Lees meer
Verslag concert 19 november

Verslag concert 19 november

Op zondagmiddag 19 november gaven we samen met harmonie Vriendenkrans uit Heel een duoconcert. We speelden in Cultureel Centrum de Stoelendans in Oirschot, in het midden tussen onze thuislocaties Heel en Tilburg. Tijdens dit concert zagen we onze dirigent Hardy...

Lees meer